Як виявити слабкі місця сонячної електростанції

Як виявити слабкі місця сонячної електростанції

Для безперервної роботи станції необхідна своєчасна діагностика та перевірка справності обладнання. Вона складається з таких етапів: візуальна інспекція фотоелектричних модулів, перевірка тепловізором, вимірювання вольт-амперних характеристик та перевірка інверторів. Її проводять технічні інженери компанії, яка встановлює та обслуговує сонячну електростанцію.

Етапи візуальної діагностики сонячних модулів станції

Як виявити слабкі місця сонячної електростанції

Візуальна інспекція складається з діагностики сонячних модулів ­– переднього та заднього боку. Які проблеми можна виявити при перевірці?

  • Проблеми з етикеткою на сонячних панелях. Вона повинна бути непошкодженою, містити технічні характеристики модуля, інформацію про виробника та серійний номер.
  • Розшарування задньої підкладки модуля (пожовтіння/знебарвлення). Підкладка захищає внутрішні елементи від навколишнього впливу. Розшарування вказує на накопичення вологи в сонячному модулі, що може зменшити продуктивність і вплинути на довгострокову надійність станції.
  • Проблеми з розподільною коробкою. Електричний корпус на задній панелі модуля, де зовнішні дроти підключаються до внутрішніх струмоведучих шин, може мати тріщини або спостерігається відсутність герметики.
  • Відсутні або занадто короткі кабелі, порушення цілісності ізоляції.
  • Переднє скло, яке забезпечує структуру модулю і захищає сонячні елементи, не повинно мати тріщин чи навіть подряпин.
  • Розшарування плівки EVA, яка захищає сонячний модуль від вологості та ультрафіолетового випромінювання.
  • Сонячні елементи, тобто матеріал, що виробляє електроенергію та перетворює сонячне світло в постійний струм, не повинен підроблятися або маскуватися іншими схожими матеріалами, мати значну різницю в кольорі елементів одного типу та партії.
  • Струмоведучі частини елементу модуля можуть бути не підключені до головних шин або не мати однакової картини на всіх сонячних елементах.

Технічні інженери розподіляють несправність сонячних модулів за ступенем важкості виявлених дефектів. Де перший рівень вказує на дефекти з показником поганої якості без прямого впливу на продуктивність, а п’ятий – на важливу проблему, що дуже позначається на якості роботи.

Діагностика сонячних модулей тепловізором

Як виявити слабкі місця сонячної електростанції

Тепловізор показує основні термічні відхилення сонячної електростанції – так звані “гарячі точки”:

  • Пошкодження переднього скла в разі важких ударів градом або іншими механічними навантаженнями.
  • Комірки, перегріті внаслідок збоїв у процесі виготовлення. Наприклад, відбулась неточність сортування комірок, місцеві короткі замикання в сонячному елементі або недостатній електричний контакт.
  • Перегрів комірки через зовнішнє затінення рослинами, металевим стрижнем, супутниковою антеною, димоходом, опорами ліній електропередач або навіть через некоректно розміщені сусідні частини модулів.
  • Нагріті байпасні діоди всередині розподільчої коробки PV-модуля.

Тепловізійне обстеження сонячних модулів дозволяє виявити потенційні проблеми панелей до відмови всієї станції і вчасно зробити її ремонт.

Вимірювання вольт-амперних характеристик (ВАХ)

Контрольний вимір ВАХ вказує на фактори продуктивності та можливі проблеми модуля, рядів, масивів. Для її виміру інженери встановлюють датчик інсоляції під тим же кутом, що і сонячні модулі, а на кожний квадратний метр модуля потужність променів повинна складати 1000Вт.

Після аналізу вольт-амперних характеристик станції експерти можуть точно визначити проблему за допомогою спеціального алгоритму. Наприклад, що на зменшення вихідної потужності з ряду сонячних модулів до 40% вплинуло саме часткове затінення масиву, а не забруднення. Якщо виміряні та прогнозовані дані співпадають, фактор продуктивності дорівнює 100%.

Перевірка інверторів для сонячної електростанції

Як виявити слабкі місця сонячної електростанції

В енергоаудит сонячної електростанції входить перевірка інверторів. Вона складається з трьох етапів:

  • Оновлення програмного забезпечення.
  • Обслуговування інверторів.
  • Заміна компонентів або одиниць обладнання.

Оновлення програмного забезпечення необхідно проводити з метою виправлення помилок та налагодження стабільності роботи сонячних панелей. Іноді впроваджуються зміни або додаткові налаштування для відповідності мережевим стандартам.

В обслуговування інверторів входить перевірка його роботи без сигналів тривоги. Технічні інженери приділяють увагу цілісності кабелів, з’єднувачів і кабельних вводів поза інвертором. Перевіряється затягування гвинтових клем, прикріплення передньої кришки до електромонтажної коробки. Також проводиться діагностика інверторів у верхній частині, знизу та між ребрами на предмет перешкод (тварини, комахи, листя, що може зменшити теплообмінну здатність тепловідведення). Після чого інженери перевіряють, чи всі етикетки та символи безпеки є видимими.

В разі виявлення необхідності ремонту сонячного інвертора, фахівці проводять заміну деяких компонентів в залежності від моделі інвертора та політики виробника. Це може бути заміна друкованих плат, якоїсь одиниці обладнання чи окремих блоків (силова частина, блок комутації).

Дізнатись більше про можливості сервісного відділу Unisolar можливо за посиланням – https://service.unisolar.in.ua/

Вам буде цікаво

У нашому блозі багато цікавої і корисної інформації

Розсилка

Підпишись на наші новини і отримуй тільки актуальну і корисну інформацію про сонячні електростанції