Як підготувати підприємство для будівництва сонячної станції під власне споживання

Вер 28, 2021

Як підготувати підприємство для будівництва сонячної станції під власне споживання

В Україні росте потреба у встановленні сонячних станцій для промислових об’єктів, таких як: холодильники, складські приміщення, конвеєрні лінії, об’єкти аграрної діяльності, приміщення заводів й інші види енергозатратної діяльності. Адже зменшення витратної частини підприємства – справді конкурентна перевага та можливість отримати певні квоти при експорті продукції!

Що треба знати перед встановленням сонячної станції на даху підприємства

По-перше, скільки складають витрати за електрику кожного місяця. Чи є сезонність в роботі виробництва, коли воно більш чи менш завантажене. Тобто потрібно розуміти рівень енергоспоживання підприємства, щоб спрогнозувати окупність інвестицій. По-друге, необхідно знати потужності встановленого обладнання та його технічні параметри для розуміння потужностей майбутньої сонячної станції для підприємства. По-третє, які є можливості або перешкоди для встановлення дахової сонячної станції: площа наявних дахів на території, їх нахил або відсутність.

Інспекція дахів для встановлення сонячних модулів

На жаль, не всі наявні покрівлі підприємств придатні для розміщення панелей. Саме для цього експерти їх оглядають перед розробкою проєкту станції та при необхідності роблять підготовку дахів підприємства. Територія даху – це вільний простір, який зазвичай не використовується, але все одно потребує періодичного ремонту. Розташування на даху сонячних панелей має свої плюси: захищає покрівлю від негативного впливу вітру, дощу та інших природних явищ.

Головні вимоги до даху – його вік, міцність, здатність витримати вагу сонячних модулів і додаткових конструкцій. На 1 м² вони важать від 10 кг, бо в основному кріплення зроблені з алюмінію. Термін експлуатації станції складає понад 20 років, тому важливо, щоб дах був відремонтований. Тоді не доведеться терміново демонтувати дахову станцію для налагодження покрівлі. Ще важливу роль в експлуатації та встановленню панелей грає матеріал даху. Черепичний або металевий більш підходить, ніж дерев’яний або шиферний.

Документи, необхідні для встановлення сонячної станції на даху підприємства під власне споживання:

  • свідоцтво про право власності на територію підприємства або договір оренди
  • договір з Обленерго про користування електроенергією
  • копія мапи місця розташування об’єкта 
  • документ про виділену потужність для підприємства
  • документи на трансформаторну підстанцію
  • звіти зі споживання електроенергії (система АСКОЕ)

Аудит енергомереж підприємства 

Перед встановленням сонячної станції експерти Unisolar проводять енергоаудит підприємства. Для цього збираються дані у головного енергетика підприємства, щоб чітко зрозуміти потужність і характер вироблення енергії. Після отримання даних щомісячного споживання за останній рік роботи виробництва можна почати розробляти проєкт майбутньої електростанції та підібрати оптимальні потужності обладнання таким чином, щоб енергоефективність підприємства збільшилася внаслідок зменшення енергоспоживання з основного джерела. Сонячна станція покриває близько 60-80% споживання підприємства. Виробництво буде використовувати електроенергію від сонячної станції, а при її недостатності брати залишок з загальної мережі.

До речі, якщо у вас є в стратегічних планах продаж компанії з потужностями, то його вартість буде значно вищою завдяки енергонезалежності підприємства, зниження вартості електроенергії та підвищення рентабельності активів.

Якщо Ви тільки плануєте встановлення сонячної станції на вашому підприємстві, ми можемо надати консультацію та вберегти вас від “підводних каменів” на які натикаються власники, спробувавши реалізувати станцію через некомпетентних підрядників!

В нашому портфелі реалізованих кейсів представленні збудовані сонячні станції під власне споживання підприємств та під “зелений” тариф. Ознайомитись з ними можливо тут.

Вам буде цікаво

У нашому блозі багато цікавої і корисної інформації

Розсилка

Підпишись на наші новини і отримуй тільки актуальну і корисну інформацію про сонячні електростанції