“Зелені” аукціони та “зелений” тариф. Що обрати?

“Зелені” аукціони та “зелений” тариф. Що обрати?

Що обрати інвестору в 2021 році – “зелений” тариф чи аукціон?

Поняття “зелені аукціони” з’явилося ще тоді, коли два роки тому в законодавстві альтернативної енергетики прийняли зміни. Для сонячних станцій, встановлених з 2020 року і потужністю понад 1 МВт, крім “зеленого” тарифу додатково з’явилася можливість отримати справедливі ціни на згенеровану електрику. 

Що таке зелені аукціони?

Запропонована нова система передбачає проведення аукціону серед виробників альтернативної енергетики для отримання найнижчої ціни електроенергії для подальшого її продажу в систему. Конкуренція відбуватиметься між проєктами в одній категорії, а частка річної квоти для СЕС складатиме до 15%. Аукціони офіційно буде проводити 2 рази на рік ДП «Прозоро. Продажі»: до 1 квітня та 1 жовтня відповідного року (до 2029 включно). В аукціоні не має права брати участь сонячна електростанція, яка вже отримує державну підтримку в форматі “зеленого” тарифу.

Організатор – “Гарантований покупець” – з майбутнім переможцем торгів складе “зелений договір”, за яким купуватиме вироблену електроенергію та надасть компенсації. Інвестор-переможець на 20 років вперед гарантовано отримує викуп державою електроенергії за встановленою на аукціоні ціною. Це може стати вигідною інвестицією для майбутніх сонячних електростанцій при щорічному зниженні “зеленого” тарифу, який діє до 2030 року. Але в аукціонах є й свої мінуси.

Плюси та мінуси зелених аукціонів

Конкуренція між станціями ВДЕ завдяки проведенню аукціонів дозволяє сформувати адекватну ціну на електроенергію, яка вигідна для обох сторін: держави і споживачів. Але спрогнозувати, яка саме ціна переможе і буде зафіксована за переможем – важко. До того ж перший аукціон з розподілу квот підтримки відновлюваної енергетики так і не відбувся, хоча прогнозувався ще 1 квітня 2020 року. Міненерго перенесло запуск на 2021 рік, а це означатиме ймовірне збільшення конкуренції учасників на зеленому аукціоні. Ризиком для інвесторів може стати і надалі несвоєчасне проведення торгів державними інституціями, які залучені до нової системи. На відміну від стабільного “зеленого” тарифу, який вже працює в Україні, має стабільні виплати від “Гарантованого покупця” та буде діяти принаймні ще 10 років.

Що обрати інвестору: “зелений” тариф або аукціон з продажу сонячної електроенергії

При встановленні дахових та наземних сонячних станцій для бізнесу до 1 МВт з початку 2021 року “зелений” тариф все одно залишиться вигідним за виплатами. Для дахових СЕС він складає 11,55 Євроцентів/кВт·год у 2021 році, 11,18 Євроцентів/кВт·год у 2022 році, 10,76 Євроцентів/кВт·год у 2023-24 роках та з 2025 року діятиме тариф 10,40 Євроцентів/кВт·год. Що ж до наземних ФЕС, “зелений” тариф у 2021 році складає 10,61 Євроцентів/кВт·год, у 2022-му – 10,24 Євроцентів/кВт·год, з 2023 по 2024-ий – 9,87 Євроцентів/кВт·год, а з 2025-го складе 9,50 Євроцентів/кВт·год. Зниження “зеленого” тарифу відбувається у зв’язку із збільшенням кількості проєктів ВДЕ та неспроможності державних підприємств платити початкову ціну. 

Отже інвестування зараз в СЕС – це в будь-якому разі шлях для окуплення інвестицій, які були надані на будівлю станцій, поки “зелений” тариф працює, а аукціони ще ні. Є сенс приймати участь в торгах та направляти свої ресурси для підготовки необхідних документів, коли нова система вже злагоджено запрацює.

Ми в Unisolar пропонуємо комплексні послуги для інвесторів з встановлення промислових сонячних електростанцій під ключ. Для детальної інформації та отримання комерційнойї пропозиції — зверніться до нас за вказаними контактами:

044-206-45-06

info@unisolar.com.ua

Вам буде цікаво

У нашому блозі багато цікавої і корисної інформації

Розсилка

Підпишись на наші новини і отримуй тільки актуальну і корисну інформацію про сонячні електростанції