Аудит сонячної електростанції

Аудит сонячної електростанції

Що таке аудит сонячної станції?

Це комплексний аналіз роботи об’єкта: технічний огляд фактичного стану роботи всієї системи (модулів, електричних мереж), стандартів обслуговування, безпечності станції.

Крім цього в рамках аудиту можна проаналізувати, наскільки економічно вигідна встановлена промислова сонячна станція. Чи співпадає запланована у фінансовій моделі генерація з фактичною. Аудит проводиться раз на рік або при першій необхідності у разі виявлення несправностей в роботі. І він має назву технічний аудит сонячної електростанції.

Навіщо проводити аудит сонячної електростанції та с чого він складається?

Аудит сонячної електростанції

Після встановлення та запуску роботи сонячної станції раз на рік технічні спеціалісти Unisolar проводять огляд обладнання на виявлення можливих несправностей. Це необхідно для безперебійної роботи проєкту. Продуктивність ФЕС залежить в тому числі від своєчасного сервісного обслуговування та надання коригуючих рекомендацій.

Навіщо проводити аудит сонячної станції?

В першу чергу, плановий аудит допомагає зберігати СЕС у належному стані та передбачити можливі ризики в роботі станції. Інспекція перевіряє як фотомодулі, так і станцію в цілому без відключення системи.

По-друге, аудит сонячної електростанції дає можливість підвищити рентабельність інвестицій у вигляді станції, що була спроєктована під “зелений” тариф. 

Аудит покаже місця перегріву та ступінь забрудненості панелей, технічні характеристики окремих фотомодулів і взагалі економічну ефективність 

електросистеми. Під час перевірки експерти виявляють слабкі місця і надають рекомендації, як можна посилити продуктивність роботи станції.

Планова інспекція допомагає навіть в управлінні гарантійними претензіями з постачальниками обладнання.

Що входить в технічний аудит сонячної станції?

Проведення технічних аудитів або дью-ділідженс проектів включає декілька етапів:

  1. Перевірка проєктної документації, аналіз проєктних рішень та обладнання. Крім встановленого обладнання є ще зовнішні умови майданчиків, які можуть спричинити ризики в роботі станції. Як наприклад, непередбачення ефективного дренажу, в результаті якого можуть статися підтоплення. А це призведе до глибокої ерозії.
  2. Перевірка строку і умов гарантій від партнерів та постачальників на роботи та обладнання. Чи все, прописане в домовленостях, виконується і відповідає Цивільному кодексу. Аналіз договорів на обслуговування може виявити недостатню кількість робіт по очищенню сонячних панелей або некоректно вказаний строк експлуатації станції.
  3. Безпечність роботи сонячної станції та встановлених екологічних правил, аналіз звітів з несправностей. 
  4. Фізична інспекція експертами всього проєкту. Це не тільки візуальний огляд панелей та конструкцій, а ще й тепловізійне обстеження масивів фотоелектричних модулів, інспекція інверторного обладнання, ортофотоплан об’єкту. За допомогою тепловізора виявляються локальні перегріви ділянок фотомодулів та причини їх виникнення. Тепловізійна перевірка виявляє та локалізує затінення, непрацюючі байпас-діоди, локальні хотспоти та інше. Це важливий процес визначення проблемних зон фотоелектричних модулів, силового обладнання та кабельних мереж. Технічний аудит електростанції може відбуватися за допомогою безпілотників з системою тепловізійного сканування.

За підсумками проведення аудиту технічні спеціалісти Unisolar надають незалежний експертний висновок щодо стану сонячної станції.

Вам буде цікаво

У нашому блозі багато цікавої і корисної інформації

Розсилка

Підпишись на наші новини і отримуй тільки актуальну і корисну інформацію про сонячні електростанції